facebook
twitter
youtube

Lagledare för Next Up 2014

I Next Up 2014 engagerades studenter från DataTjej-nätverket som lagledare för de deltagande skolornas elevlag. Deras roll har varit att agera förebilder för eleverna, och peppa dem både före och under tävlingen.


Anna Movin

Läser civilingenjörsutbildningen i Medieteknik på KTH (år 4),
med masterinriktningen Människa-Datorinteraktion (år 1).

När jag började på KTH visste jag inte alls vad jag ville arbeta med och jag valde medieteknik med hjälp av uteslutnings-metoden. Då hade jag aldrig programmerat tidigare, men det visade sig sen att jag tyckte att det var riktigt roligt att koda och det har bara blivit roligare för varje kurs!

Hur kommer det sig att du ville bli teamledare i Next Up?

Jag vill förmedla att programmering kan vara riktigt kreativt, klurigt och roligt! För nio år sedan hade jag själv velat att någon kom till mig och gav mig en idé om vad IT och programmering verkligen går ut på.


Charlotte Wöhlecke

Läser Data- och systemvetenskap, år 2, på Stockholms Universitet.

Många i min omgivning höjde på ögonbrynen när jag berättade att jag skulle läsa data- och systemvetenskap, och ska jag vara helt ärligt visste jag själv inte riktigt vad utbildningen innebar. Nu är jag snart halvvägs genom utbildningen och tycker det är hur spännande som helst.

Vad tycker du är roligast med det du gör?
Vi har många praktiska moment i utbildningen, och att få skapa saker tycker jag är absolut roligast! Med datorn som verktyg kan jag få utlopp för min kreativitet och lösa olika typer av problem.


Jahnava Werneburg

Läser Civilingenjörsutbildningen i Informationsteknik, år 3, på KTH.

Jag läser civilingenjörsutbildningen inom IT på KTH, och har varit aktiv inom studentlivet i nästan fem år, dels på Stockholms Universitet där jag tidigare pluggade juridik, dels på KTH där jag pluggar nu. Jag har också jobbat extra med läxläsning.

Och som person är du – hur?

Jag har en fantastisk förmåga att smitta av mig när jag är glad och pepp, och jag blir genuint glad av att prata om det jag pluggar med, och teknik/matte i allmänhet.


Lovisa Skeppe

Läser utbildningen Datateknik, år 5, på KTH.

Jag läser datateknik på KTH, och har fått en väldigt bred utbildning, så valen är många om vad jag vill göra sen. Just nu är målet inställt på utvecklare, gärna internationellt. Det längre perspektivet är kanske arkitekt…

Vilka ambitioner drev dig till att bli en Next Up-are?

Jag tror att alla unga behöver se konkret vad man kan göra med sitt liv, och framförallt behöver man kunna identifiera sig själv med den bilden. Jag tror att jag är en sån förebild!


Susanna Lindskog

Läser Data- och systemvetenskap, år 2, på Stockholms Universitet.

Jag har inte alltid vetat att jag vill jobba med IT; det var faktiskt en bekant som jobbar inom IT-branschen som för ett par år sedan inspirerade mig till att söka en IT-utbildning. Det är jag otroligt tacksam över och skulle gärna själv vilja inspirera unga till en spännande karriär inom IT.

Vad tycker du är roligast med det du gör?

De kurser jag tycker har varit roligast hittills är programmering, databas samt IT-säkerhet, och jag skulle gärna vilja jobba inom något eller flera av dessa områden i framtiden.


Beatriz Boström

Läser till Systemutvecklare med specialisering inom Agila Metoder på Lernia Utbildning Yrkeshögskola.

Jag har utbildat mig inom sömnad och design, teckenspråk och ledarutbildningar för att senare landa inom IT. Eftersom jag hade provat olika typer av utbildningsformer valde jag en Yrkeshögskola där jag skulle få plugga nära yrkeslivet. Jag är ett levande bevis på att man aldrig kan veta om man inte vågar prova!

Och vad gör du i framtiden?

Jag siktar på att börja jobba som utvecklare och senare gå mot produktutveckling som produktägare. Jag tycker nämligen att både människor och teknik är fantastiskt roligt!


Caroline Bartholdi

Läser fristående kurser inom Data- och systemvetenskap på Stockholms Universitet, år 3.

Det var aldrig självklart för mig att studera IT, men efter att ha jobbat ett antal år och läst in mig på utbildningsutbudet förstod jag att både min kreativa och min problemlösande sida kunde kombineras i ett jobb inom IT-sektorn. Nu vill jag förklara för eleverna hur otroligt roligt, kreativt och utvecklande det är!

När du har pluggat färdigt, var hittar vi dig då?

Till en början kommer jag söka jag mot utveckling, testning eller kravhantering. I framtiden leder jag större IT-projekt, koordinerar de olika rollerna, samt har ett övergripande kundansvar och kundkontakt.


Aroshine Munasinghe

Läser civilingenjörsutbildningen i Datateknik, år2, på KTH.

Jag valde att läsa datateknik eftersom jag alltid har varit intresserad av ny teknik och att kunna använda min kreativa förmåga inom utveckling av datorsystem och mobiltelefoner. Att vara med och utveckla framtidens datorer tillsammans med andra ingenjörer är något jag ser fram emot!

Varför ville du vara en del av Next Up?

Jag vill göra skillnad och inspirera framförallt tjejer till att välja IT branschen. Jag vill även visa att man inte behöver vara en ”hacker” för att gå datateknik – jag själv lärde mig att programmera när jag började på KTH.


Malin Andersson

Läser IT & Marknadskommunikation, år 3, på Stockholms Universitet.

Jag går just nu mitt tredje år på kandidatprogrammet Marknadskommunikation och IT på Stockholms Universitet. Det är en utbildning som ger kunskaper inom båda ämnena, men i synnerhet IT inom marknadskommunikation.

Hur kommer det sig att du valde den utbildningen?

Jag var nyfiken på IT men visste väldigt lite om det och att få sammanlänka IT med kommunikation och marknadsföring, som jag länge intresserat mig för, gjorde att jag fastnade direkt och sökte utbildningen.


Almira Hamzic

Utbildar sig i IT – Kommunikationssystem på KTH, år 5.

Sedan jag gick i sjuan har jag varit intresserad av teknik och IT, och teknik var ett av mina favoritämnen på den tiden. I gymnasiet blev jag intresserad av nätverk, och nu studerar jag informationsteknik med inriktning på kommunikationssystem med lite management.

Har du några planer för framtiden?

Mina ambitioner för framtiden är att klättra i min karriär för att se fler sidor av den. Jag börjar mer praktiskt med t.ex. nätverk, och blir sedan någon slags projektledare, och klättrar vidare därifrån


Stella Lee

Läser andra året på utbildningen Datavetenskap vid Stockholms
Universitet.

Jag har alltid haft en konstnärlig bakgrund – jag spelar tvärflöjt, piano samt sjunger och älskar att rita, måla och designa saker. När jag började gymnasiet väckte ett nytt område mitt intresse, nämligen IT. Just nu studerar jag Datavetenskap vid Stockholms universitet, andra året.

Vart ska du?

Min dröm är att jobba inom något område där jag kan kombinera konst och IT, då jag har en vision om att hjälpa barnen hitta sina visioner genom media (såsom datorgrafik i animationer).


Latife Aksoy

Läser masterutbildningen Affärsledning och informationsteknik, år 1, på
Stockholms Universitet.

Jag har gått ekonomi i gymnasiet, och hade väldigt lätt för det, men ville kombinera det med något annat för att få lite mer bredd, så det blev IT. Efter två år insåg jag att IT var min grej och dessutom var det så mycket roligare och bredare.

Så, vad är planen hädanefter?

Det finns så mycket att utforska inom IT men jag strävar efter att bli IT-arkitekt, Business Analyst, projektledare, ”scrum-master”, produkt-utvecklare eller något liknande.