facebook
twitter
youtube

Smedingeskolan vinnare i Väst!

Igår avgjordes Next Up Väst på Universeum i Göteborg – stort grattis till laget från Smedingeskolan 8C och 8D i Kungsbacka, som tog hem segern!

vinnare väst

Experience glasses gör din Universeumupplevelse större

Lagens lösningar var kreativa, genomtänka och imponerade stort på jurygrupperna. Vad sägs till exempel om ett par experiences glasses; glasögon som ringar in djur, presenterar fakta och hittar djur som gömmer sig med värmekamera. Det var Frillesåsskolans svar på Cybercoms utmaning: Att ta fram en eller flera lösningar för det uppkopplade vetenskapscentrat som gör att upplevelsen kan bli större för gästerna.

Smartare skolmat med Örbyskolans lösning

IBM utmanade eleverna att ta fram ett kognitivt system för att göra bättre skolmat. Örbyskolan presenterade en lösning för hur varje kommun kan få sin egen skolmatsmeny, anpassad helt efter eleverna. Menyerna skapas utifrån insamlad data, som kommer från i huvudsak tre källor: En app där eleverna tycker till om maten, smarta tallrikar med inbyggd våg samt en scanner, som analyserar vad och hur mycket som slängs innan tallrikarna diskas.

Tre lag till final

Totalt deltog sex skolor under finaldagen: Casa Montessori (som presenterade sin lösning via länk från klassresan i London!), Frillesåsskolan, Kronan, Kålltorpsskolan, Smedingeskolan och Örbyskolan. Tre lag gick vidare till den rafflande finalomgången: Frillesåskolan, Smedingeskolan och Örbyskolan. De tre lagen fick ett nytt finalcase att lösa på bara drygt två timmar. Uppdraget var att ta fram en digital lösning för att göra vardagen bättre för både boende och personal på ett äldreboende utanför Göteborg. I den extremt hårda konkurrensen var det till slut Smedingeskolans lösning som juryn bedömde var snäppet vassare. De vann äran och 25 000 kronor med motiveringen: ”En väl genomarbetad presentation som utstrålar självsäkerhet och glädje. En imponerande systematik i arbetsprocessen, där gruppen tänkt förebyggande och integrerat unga, släktingar och de dementas perspektiv. En tydlig vision där de förenar medmänsklighet med ny teknik”

På bilden från vänster: Läraren Veronica Elofsson, Filippa Planvall, Isabelle Börjesson, Kajsa Hidenbäck, Elvira Ström och Datatjej-lagledaren Stefania Ramirez. Med i laget, frånvarande igår, var också Adam Delin.